Οφθαλμιατρείο Μαρία Παπατζανάκη
Στοιχεία Επικοινωνίας
Σφακίων 58
Χανιά | Κρήτη
Τηλ: 28210-53122, 28210-52435, 28210-20190
Κινητό: 6973347813
e-mail: info@ofthalmiatroschania.gr
papamat1@otenet.gr
 

Παθήσεις

Τι είναι καταρράκτης

 

Ο καταρράκτης είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα όρασης. Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του µατιού μας, που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις με την πάροδο της ηλικίας. O φακός αυτός, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα (ή το έγχρωμο τμήμα του οφθαλμού) λειτουργεί ακριβώς όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής, εστιάζοντας τις φωτεινές εικόνες στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος στέλνει τις εικόνες στον εγκέφαλο όπου και σχηματίζεται η εικόνα που βλέπουμε.  

 

Καταρράκτης μπορεί επίσης, να προκληθεί από τραυµατισµό, ορισμένες ασθένειες ή φάρμακα. Μπορεί επίσης, να υπάρχει καταρράκτης από την γέννηση (συγγενής καταρράκτης). Συνήθως όμως, αποτελεί φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.

 

Φυσιολογική όραση | Όραση με Καταρράκτη    

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Συμπτώματα του καταρράκτη

 

Με την πάροδο της ηλικίας, ο διαυγής φυσικός φακός του ματιού μας θαμπώνει σταδιακά, και η όρασή γίνεται ολοένα και πιο ασαφής. Όταν ο καταρράκτης έχει πλέον αναπτυχθεί, τα χρώματα δεν φαίνονται τόσο ζωηρά, όσο είναι στην πραγματικότητα, ενώ υπάρχει πρόβλημα με τα φώτα τη νύχτα που αποκτούν ακτίνες και είναι ενοχλητικά, ιδίως στην οδήγηση. Επιπλέον η όραση μειώνεται και πολλές φορές σε ορισμένα είδη καταρράκτη, ο ασθενής βλέπει καλά κοντά τόσο που δεν έχει ανάγκη πια τα γυαλιά του της πρεσβυωπίας, αλλά όμως ταυτόχρονα δυσκολεύεται στην μακρινή όραση, πράγμα που σημαίνει δυσκολία στην τηλεόραση, στην βάδιση ιδίως στις σκάλες και στα πεζοδρόμια, δυσκολία στην οδήγηση και γενικά θαμπή όραση στη μακρινή απόσταση.

 

Θεραπεία του καταρράκτη

 

Δυστυχώς, δεν είναι δυνατή η πρόληψη του καταρράκτη, παρά μόνο η αφαίρεσή του και η αντικατάστασή του με έναν τεχνητό φακό που αποκαταθιστα ξανα την όρασή..  Η κατάλληλη χρονική στιγμή αφαίρεσης του καταρράκτη  είναι όταν η ποιότητα της όρασής αρχίζει να προκαλεί.δυσκολία  και περιορισμους στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Η θεραπεία του καταρράκτη δεν γίνεται µε φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική επέμβαση παραμένει ακόμη ως η μόνη θεραπευτική λύση. Παλαιότερα, η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη προκαλούσε πολλές φορές φόβους και αμφιβολίες για το αποτέλεσμα.

Στις µέρες µας οι ασθενείς αποφασίζουν πολύ ευκολότερα να προχωρήσουν στην επέμβαση. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και οι νέες τεχνικές στη µικροχειρουργική του καταρρακτη. Η επέμβαση του καταρράκτη είναι σήμερα ασφαλής, ανώδυνη και γίνεται µε τοπική αναισθησία. Θεωρείται δε, ως η πιο επιτυχημένη επέμβαση στην ιατρική.

 

    Σχετικό video

 

Μαρία Παπατζανάκη, MD,PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Μέλος: